Különösen büszkék vagyunk azokra a volt növendékeinkre, akik tehetségükkel, kitartó és szorgalmas munkájukkal, erőfeszítéseikkel különleges helyet, megbecsülést, hírnevet szereztek hivatásukban, munkájukban. Névsorunk bizonyára nem teljes, amiért külön elnézést kérünk azoktól, akik kimaradtak belőle, s ezúton kérjük mindazok jelentkezését (telefonon vagy e-mailben), akik e méltán tiszteletreméltó névsort bővíteni tudnák. Köszönjük!


ALFÖLDY-BORUSS CSILLA orgonaművész


B. NAGY JÁNOS Magyar Állami Operaház Örökös tagja

a Magyar Állami Operaház örökös tagja,
Liszt-díjkas érdemes művész,
a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje


Szeretettel köszöntöm volt iskolámat a jubileumi évforduló alkalmával.
B. Nagy János


BÁNYAI BEÁTA légi utaskísérő


BÁRÁNY ATTILA DJ, műsorvezető

Sok szeretettel gondolok volt iskolámra, és az ott eltöltött évekre.
Bárány Attila


BERNÁTH ELEK rajz tanár


CSÁMPAI MELINDA

 

Köszöntöm egykori iskolám tanárait, diákjait!
Csámpai Melinda


Dr. CSAPÓ ZSOLT orvos-nőgyógyász

Tanulmányok, iskolai végzettség:

• Kecskeméten a Katona József Gimnáziumban kitűnő eredménnyel érettségizett (1956).
• Tanulmányok a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, orvosdoktori diploma (1962).
• Szakképesítés kórbonctani és kórszövettani vizsgálatokból (1966), szülészet-nőgyógyászatból (1976), citopatológiából (2002).
• Tudományos minősítése: PhD (1985). 3 hónapnál hosszabb külföldi szakmai utak: Lakes hore General Hospital (McGill University Oktató Kórháza), Montreal, Canada (1969).

Munkahelyek és munkakörök:

• Szegedi Orvostudományi Egyetem, Kórbonctani és Kórszövettani Intézet, egyetemi tanársegéd (1971-1973).
• Szegedi Megyei Jogú Város Kórháza, főorvos. Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán egyetemi tanársegéd, egyetemi adjunktus, egyetemi docens, igazgatóhelyettes.


CSERE JÁNOS igazgató


CSERNI JÁNOS, örökös magyar bajnok tollaslabdázó


DETVAI ZSUZSA, az Operaház balettművésze


BUGYIK IMRE DJ (DJ BUDAI)


Dr. DANKÁNÉ HÁRY ILDIKÓ Losonczi téri Általános Iskola tanára

Emlékek a 70-es évekből

Immár 28. éve, hogy az akkori 8.a osztály tagjaival elballagtunk.

Osztályfőnökünk Brusch Jánosné, Erzsike néni volt, akit igazán kedveltünk. A technika termek birodalmában töltöttük úttörő életünk mozgalmas délutánjait. Kívánnék minden kisdiáknak olyan osztályközösséget, mint amilyen a miénk volt. A ballagás utáni évenkénti találkozók, mára már ötévenkéntire zsugorodtak, de még mindig szívesen jövünk össze egy-egy beszélgetésre.

Az elsős tanteremre a mai napig emlékszem. Hátul szenes kályha, a tábla előtt egy hatalmas dobogó, rajta a tanári asztal. Aztán jött a felújítás. Ez alatt hol a Fazekasba, hol a Bezerédibe jártunk. Alig vártuk, hogy ismét a Bacsó, immár felújított épületében tanulhassunk.

Nagy, tágas tantermek, új tornaterem, könyvtár és sportudvar fogadott minket.

Igazán jó tanári gárdája volt az iskolának. Szívesen emlékszem Ani néni történelem, Erzsike néni magyar, Ari néni matematika, Sanyi bácsi kémia óráira. Természetesen, elsős tanítóm Manci néni kedvességét sem felejtem el soha. Délutánjaimat gyakran töltöttem az iskola könyvtárában, melynek vezetője Ica néni volt. Az angol szakkört is kedves emlékeim között őrzöm, itt Julika néni tanított minket. S persze Kőhalmi Gyuszi bácsit is meg kell említenem a TESTNEVELŐT, aki valóban mindenkit sportra buzdított. Az ő keze alatt igazi tömegsport folyt az iskolában. Jó volt a kerület győztes kézilabda csapatának tagja lenni. A budapesti elődöntőt is mi játszhattuk.

A nyári káptalanfüredi táborok emléke Judit néni vezetésével oly meghatározó volt számomra, hogy azóta is szívesen járok oda táborozni, immár saját osztályaimmal.

Kívánom a mostani kollégáknak, hogy még sokáig öregbítsék a ma már Németh utcaiként nevezett iskola hírét. Sok türelmet, sikert, a mai világban cseppet sem könnyű oktató-nevelő munkához!

dr. Dankáné Háry Ildikó
az 1977-ben végzett 8.a tagja


DUKA ELEMÉR zenész


DUL KATALIN iskolánk tanára

 "..olvastam orcátokon azt a hév indulatot,
Mellyet az igaz szeretet azokba lobbantott.
Viszontvaló szívességem, amint megérdemlétek,
E valódi szívességgel halmazva megnyerétek.
Mellynek tüze most is lángol, meg nem aludt azolta,
Sõt tüzét a szenvedések edzõ tüze pótolta.
Égni fog, míg el nem alszik fáklyája életemnek,
Nevetek ragyogni közte fog középen szívemnek.
ŰRólatok jól emlékezem, már mikor megváltam is,
Ah, ah, emlékezzetek jól, kedvesim! én rólam is."

Csokonai Vitéz Mihály


FEKETE EDIT kézilabdázó MTK, ÉpítőkSC., KÉV-Metró, HúsosSC, FTC, GödöllőSC


FILLÓ PÁL országgyűlési képviselő


FÜRSTNER KLÁRA, magyar bajnok síző

34 éves vagyok, jelenleg főállású anya.1977 és 85 között én is a Bacsó Béla utcai ált. iskola padjait koptattam. A gimnázium befejezése után 2 főiskolát végeztem el. Angol és német nyelvből közép-, ill. felsőfokú vizsgát tettem le. 10 éve a MALÉV Rt.-nél dolgozom légiutas-kísérőként. A sportban, főleg síelésben értem el szép eredményeket. Többször nyertem magyar bajnokságot egyéni és összetett versenyben. Visszaemlékezve a "Bacsóban" töltött 8 évre, jóleső érzés tölt el, ha az osztályomra, tanáraimra, csibészségeinkre gondolok. A sok "útravalóra", ami tudást itt gyűjtöttem, azóta is kamatoztatom. Végigélhettem a kisdobos-, és úttörő korszak mára kicsit mosolyfakasztó feladatait, az őrsi-, és rajgyűléseket. 8. osztályban megkaptam a Jó tanuló,jó sportolónak járó kitüntetést, amit azóta is őrzök. Hálás vagyok a tanári karnak, hogy ilyen megértéssel és figyelemmel kísérték végig sportpályafutásomat. 2. osztályos koromban az osztályfőnököm Csécsey Béla (jelenlegi polgármester) még az úszóversenyemre is eljött és szurkolt a lelátón. Meg is nyertem a versenyt. A sok szeretetet, ami körül vett engem és a bátyámat, sosem fogom elfelejteni, és mindig szívesen fogok gondolni az itt töltött kisdiák éveimre.

Fürstner Klára


GÁRDONYI LÁSZLÓ (Laszlo Gardony) A bostoni Berklee College of Music zongora professzora/ amerikai-magyar jazz zeneszerzô, zongoramûvész

Gárdonyi László (1956) nemzedéke kiugróan tehetséges zongoristájaként repülő rajtot vett, többek között Lakatos Antallal, Deseő Csabával, Kőszegi Imrével, Zbigniew Namyslowskival játszott, amikor úgy gondolta, próbát tesz a Berklee-n. 1983-ban két bőrönddel és némi készpénzzel indult útnak Amerikába, vizsgája alapján kiemelt ösztöndíjjal vették fel, a négyéves kurzust két év alatt végezte el. A vízumkényszer őt is választás elé állította, s miután a maradásra szavazott, bezárult előtte a haza térés hivatalos lehetősége. Tanítani és játszani kezdett, hamarosan állást kapott a Berklee-n, és a fokozatokat bejárva 13 éve a világhírű intézmény teljes állású zongora professzora lett. Nevét 1987-ben a Great American Piano Competition elnevezésű rangos amerikai jazz zongorista verseny első díja tette szélesebb körben ismertté, és tette lehetôvé az elsô amerikai lemezeinek kiadását az Antilles lemeztársaságnál Dave Hollanddal és Miroslav Vitoussal. Újabb jelentős szakmai elismeréseként a New York-i Sunnyside kiadó lemezszerződést ajánlott neki 1993-ban ahol azóta kétévenként jelennek meg kritikailag kedvezően fogadott CD-i. Stílusára a közép-európai kulturálus hatások, és az amerikai jazz ötvözése jellemzô. Fő foglalkozása a tanítás, de rendszeresen koncertezik is; fellépett fesztiválokon harmincból amerika ötven állama közül, és koncertezett 27 országban.

További információ: www.lgjazz.com


GONDOS BORBÁLA, karate Korosztályos Világkupa-győztes


GOSCHI GABRIELLA, ifjúsági EB III. helyezett kosárlabdázó

Már óvodás koromban eljártam "ovis tornára", az akkor még Bacsó Béla Általános Iskola névre hallgató hatalmas téglaépületbe Miután a környék (több kerületet beleértve) egyetlen sporttagozatos osztályába felvételt nyertem, 8 évig büszkén viseltem  "B" jelet. A mozgás és a tanulás számomra egyenrangú súllyal szerepelt, talán ennek is köszönhető, hogy életemben mindkét területen magas szintet értem el. Ezt a szemlélet - amit szeretettel adok tovább a következő generációnak - Kovács Gyula testnevelő tanárnak köszönhetem. Vele együtt végigversenyeztük több sportágban az éveket, amiből gyerekfejjel, játékosan megtanultunk: teljesítőképességed határát többnyire te határozod meg! Lefordítva: "Ha áthajítod a kislabdát az udvaron a szomszéd kertbe, kapsz egy fagyit!" Szóval nyolc év alatt sokat fagyiztunk… J. Teljesítményem elismerését - ballagásom alkalmával - egy szép Hollóházi porcelán jelképezi, amit ma is nagy becsben őrzök otthon.

Már14 évesen már NB I-es kosárlabdázó játékos lettem. Sportolói pályafutásom alatt 76-szoros magyar válogatott voltam. Háromszor nyertem Magyar Bajnokságot NB I-ben, számtalanszor pályára léptem nemzetközi porondon: EB, BEK, KEK, Ronchetti-kupa és Szuper-kupa mérkőzéseken. NB I-ben 3-szor voltam Magyar Kupa győztes és kétszer dobogós. Három alkalommal (1993, 1994, 1996) vettem részt Amerikai turnén, ahol az akkori egyetemi bajnokságban résztvevő csapatokkal játszottunk. 30 mérkőzésből 27 győzelmet értünk el, és legalább 30 dobogós helyezést értem el különféle korosztályos bajnokságokban.

Amikor "szögre akasztottam" sportcipőmet, már a Pécsi Tudományegyetem Testnevelés szakos hallgatójaként Pécsett maradtam; és Sportszervezőként helyezkedtem el a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetségnél. Emellett sportújságíróként dolgoztam. Majd két évig a Fordan-Zengő Rádióban (Pécs) sporthíreket szerkesztettem., és olvastam fel. Munka mellett 2000-ben megszereztem a testnevelés szakos középiskolai tanári oklevelet, és a Kosárlabda sportedzői bizonyítványt. 2000 - 2001-es tanévben visszajöttem a régi falak közé (a Németh László utcai Általános Iskolába) tanítani a tanáraim mellé

A tanítástól - ami szívem egyik csücske marad örökre - nagy álmom miatt kellett megválnom. Ugyanis régi vágyam volt, hogy pszichológus legyek 2004-ben a Pécsi Tudományegyetemen megszereztem a pszichológusi oklevelet. 2003-tól a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház Pszichiátriai Osztályán dolgozom pszichológusként.

Annak ellenére, hogy még nem értem el életem 30. évét, már nagyon sok helyen megfordultam, sokat láttam és tapasztaltam; színes, érdekes az életem. Ebben jelentős szerepet tulajdonítok a sportnak, ami a rendszeres, fegyelmezett életre nevelt, és hozzájárult ahhoz, hogy az élet minden apró percét értelmesen használjam ki. Ezt ajánlhatom mindenkinek. Nem állítom, hogy mindig könnyű , de úgy gondolom, megéri.

Goschi Gabriella


GUDENUS GÉZA filmrendező

 


GYULAI ÉVA, RSG felnőtt magyar bajnok, EB III. helyezett kéziszer csapat tagja


HARCOS GERGELY tudós - matematikus

 

1996-ban kiváló minősítéssel végezte az ELTE matematikus szakán. 1998-ban MS fokozatot szerezett a University of Illinois at Urbana-Champaign egyetemen Nigel Boston témavezetésével. A doktori disszertációját Peter Sarnak irányítása alatt a Princeton University egyetem ösztöndíjasaként írta, ahol 2003-ban megszerezte a phD fokozatot.


HARMAT GYÖRGY orvos, kórházigazgató


HARTBERGER ERZSÉBET


HÁMORI VERONIKA

Régi diákunk. Most a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója


HEGEDŰS LAJOS artista


HIDVÉGI MIKLÓS színművész

1974-ben szerzett diplomát a SzAk operett-musical szakán. Pályáját a kecskeméti Katona József Színházban kezdte, majd 1979-ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött. Alkatához a táncos-komikus szerepkör áll legközelebb.

Főbb Szerepei: Cliff (Kander-Ebb: Kabaré); Hadfaludy Feri (Lehár F.: A mosoly országa); Ernő (Csiky G.-Kardos G. Gy.-Fényes Sz.: A nagymama).


HORVÁTH ATTILA világhírű dalszövegíró

 

Hosszú évek óta nagy közönségsikert arat magával ragadó dalszövegeivel. Sokirányú szövegírói tevékenységének elismeréseként számos hazai és külföldi díj után 2011. március 15-e alkalmával megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét is.


HORVÁTH ELEMÉR zenész, zongoraművész


HORVÁTH LAJOS hegedűművész


JÁNOSI VIKTÓRIA súlylökő 

Jánosi Viktória a többszörös serdülő, ifjúsági és felnőtt Magyar Bajnok Csapat súlylökője, 1981-ben kezdte az atlétikát. A mi iskolánkban végezte általános iskolai tanulmányait.Éveken át nyerte a diákolimpiákat 20-szor húzhatta magára a válogatott mezt.

Büszkék vagyunk, hogy iskolánk tanulója volt. 


KÁLLAI ERNŐ hegedűművész

Nagyon sok jó élményem fűződik a Németh László Általános Iskolához, nagyszerű tanáraim voltak és kiváló osztályunk volt. Kellemes visszaemlékezni erre a nyolc évre...

Kállai Ernő


KATHY HORVÁTH LAJOS, Y.Menuhin-díjas hegedűművész

Kathy-Horváth Lajos egy nagy zenész család sarjaként, már egészen fiatalon - a hatvanas évek végétől - Magyarország legfontosabb jazz zenekaraiban játszott. Majd igen hamar egy másik, nagyon eredeti hangon szólalt meg, Szabados György zongoristával duóban. 1973-ban a San Sebastian-i Jazz Fesztivál díjnyertesei lettek. A 70-es évek elején Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula társaságában a Rákfogó együttesben játszott. 1975-ben Cziffra György meghívta Párizsba, ahol hamarosan a Yehudi Menuhin Fundation zeneakadémia hallgatója lett. Majd miután megnyerte az ottani Bartók Hegedűversenyt, Menuhin-díjas művészként, a mester asszisztenseként éveken át tanított, koncertezett. A 90-es évek eleje óta él és dolgozik újra itthon. Számos formációban játszik, komponál.


KATONA ÁGNES zongoraművész

Zongoraművész. Budapesten született 1931. április 4-én. Tanulmányait 1947 és 1953 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán, Ambrózy Béla növendékeként végezte. 1956-ban lett az Országos Filharmónia szólistája. Zongoraművészként Európa számos országában koncertezett. Művészetét hanglemezek örökítették meg.


KATONA ÁGNES színművész, újságíró

Kedves Volt Iskolám!
A Te falaid között nevelődtem, formálódtam 8 éven keresztül. Itt ragadt rám az irodalom, a művészet szeretete, köszönet Ria néninek, egykori magyar tanáromnak. Köszönet Irénke néninek, aki a kis színjátszó csoportunkat vezette. És Gabi néninek, aki a világ egyik legjobb testnevelő tanára volt (test és szellem elválaszthatatlan egymástól). 1960-68. Három évig (három osztályfőnökkel) leányosztályban, majd negyediktől - Etelka néni óvó szárnyai alatt - a koedukálás, megjelentek a fiúk a hétköznapjainkban, és az életünkben... Meghatározó évek az általános iskola padjában.
1972-ben érettségiztem a Kossuth Zsuzsa Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában. 1976-ban vettem át a diplomámat a Színház- és Filmművészeti Főiskola végzett színészeként.

KAZINCZY ILDIKÓ bábszínész

1971-től a Szkéné Színház, 1975-től az Állami Bábszínház, 1992-től a Budapest Bábszínház művésze. A Bábszínészképző Tanfolyamot 1978-ban végezte el. Sokszínű karakterszínésznő.

Főbb szerepei:

Csongor és Tünde /Ledér/
Az orr /főszerep/
A bűvészinas /címszerep/
Hollókirály /Aranyvirág/
János vitéz /Bogár kutya/
Ali baba /Fatima/
Kaland a Tigris bolygón /Tanárnő/
Háry János
Marcipán cica


KENYERES JÓZSEF, kézilabda világválogatott, BEK-győztes, hétszeres magyar bajnok

 

 

Sporttagozattól az élmezőnyig

A Bacsó Béla Általános Iskolának, illetve Kőhalmi Gyula testnevelő tanárnak köszönheti a magyar kézilabdasport minden idők egyik legeredményesebb játékosát, Kenyeres Józsefet - vagy ahogy sporttársai elnevezték, Joe-t.

Kenyeres József 1955. március 2-án született Esztergomban, általános iskolai tanulmányait azonban már Budapest, a VIII. kerületben végezte. Már egészen korán a sport felé fordult az érdeklődése, kezdetben azonban a foci és az atlétika vonzották. 1965-ban azonban megváltozott a helyzet, mert a lelkes és elhivatott testnevelő tanárnak sikerült megszerettetnie a kézilabdát Joe-val, aki innentől fogva a Józsefvárosi Sportiskola egyesületének keretei között művelte a sportágat - irányítóként szerepelt a mérkőzéseken.

1968-ban már mint a Vasas balszélsője lépett pályára, s ebben az évben az Ifiválogatottba is beválasztották. 1973-tól már a felnőtt válogatott keret tagja, s ebben az évben igazol a Honvéd Sportklubhoz is, amely több évtizedes kapcsolattá válik az évek során.

Felnőtt pályafutása során 240 alkalommal szerepel a magyar válogatottban, klubcsapatával pedig 7-szeres magyar bajnoki címet szerez. Az 1976-os montreali Olimpián 6., az 1980-as moszkvai Olimpián 4. helyezést ér el a válogatottal. 1982-ben Európa Kupa győztes   , 1986-ban világbajnoki ezüstérem gyarapítja a dicsőséglistát.

Joe játékos legendáját különleges ejtései, illetve a levegőben végrehajtott lövőcselei alapozták meg - no és persze az a gól, amelyet 1983-ban, a magyar-német világbajnoki "B" döntő legutolsó percében törött csuklóval szerzett, s amelynek köszönhetően válogatottunk kijutott az 1984-es Olimpiára. Az, hogy ezen az Olimpián hazánk végül nem képviselte magát, már csak az akkori politika döntése volt…

Kenyeres József egész élete a kézilabdáról szólt, s szól a mai napig is - hiszen aktív játékosa a Magyar Senior Válogatottnak, amely idén tavasszal világbajnokságot nyert Spanyolországban. Játékos pályafutásának befejezését követően az edzői munkának szentelte életét: több neves klubcsapattal dolgozott együtt, jó néhány válogatott játékos is neki köszönheti tudását. Munkája során nem csak az élsportra, de az utánpótlás-nevelésre, illetve a gyermekek számára kifejlesztett szivacs-kézilabda sportág fejlesztésére is rendkívüli hangsúlyt fektet - nem beszélve a strandkézilabdáról, amelynek ő az egyik legnagyobb magyarországi szaktekintélye.

Joe kézilabda-géniusza és szenvedélye családjában tovább öröklődött: unokahúga, Kenyeres Fanny a magyar női kézilabdasport meghatározó alakja, az egyik legeredményesebb csapat, a Cornexi játékosa és a válogatott keret tagja.


KLIMA ZSUZSANNA világbajnoki ezüstérmes karatés, nyolcszoros magyar bajnok

Köszönöm a lehetőséget, hogy az évkönyvben szerepelhetek. Nagy megtiszteltetés ez számomra, mivel nagyon sok jó emlékem fűződik a régi Bacsóhoz, vagyis a Németh László Általános Iskolához.

Az iskola szerettette meg velem a sportot, adott nekem kitartást és talpraesettséget az egész életre.

A magas szintű tanítás és az emelt szintű testnevelés már gyermekkorom óta a mai "pörgős" világra készített fel.

Remélem az Iskola magáénak tulajdonítja eredményeimet, mert rengeteget köszönhetek neki és kedves tanáraimnak.

Köszönettel:

Klima Zsuzsanna
B osztályos tanuló


KOVÁCS PÉTER ifjúsági válogatott IBU, ifj. EB helyezett műkorcsolyázó


KOVÁCS ZOLTÁN rádiós műsorvezető

 


LATABÁR KÁLMÁN színművész

A magyar színjátszás e legnagyobb komikus egyénisége, a valamikori Német utcai Polgári Fiúiskolában, iskolánkban végezte tanulmányait. A régi évkönyvekben lapozva gyakran találkoztunk nevével. Mint volt diák visszajárt az iskolai rendezvényekre, ilyenkor beszélgetett a gyerekekkel, beült régi padjába. Többször fellépett az iskola műsoros előadásain is. Az 1960-as években a 626-os sz. Esze Tamás úttörőcsapat tiszteletbeli örökös tagjává választotta.

" A komikum a legdrámaibb műfaj. A vicc, ami látszólag olyan könnyedén és rögtönzésszerűen csattan el, kemény és kínos munka eredménye. A nagy titok: játszani kell a közönséggel, állandó, szünet nélküli nevetőfeszültségben kell tartani a nézőket."

                                                                                 Latabár Kálmán


MARK ANTÓNIA rádiós


MASSZI ANDRÁS orvos


MÁTÉ JÓZSEFNÉ igazgatóhelyettes


MÉLAI CSABA országos bajnok műugró


MISURA MÁRIA ZSUZSA állami operaház magánénekese

1973-ban lett az Operaház és a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese, drámai szoprán szerepkörben. Pályafutása során Amerika, Európa és Japán legnagyobb operaszínpadain lépett fel.1988-ban Liszt Ferenc-díjat kapott. Operaházi működését Székely Mihály Emlékplakettel (1989) és Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal jutalmazták.


MONORI LILI színművésznő

1969-ben a SzAk elvégzése után a Thália Színházban kezdte pályáját. 1973-76-ban a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott, 1976-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat társ.-ához tartozott. 1986-tól Soros-ösztöndíjasként alternatív színházi társ.-okkal dolgozik. Erőteljes, sokszor férfias egyéniségeket, drámai karakterszerepeket alakít. Filmszerepeiben nyújtott alakításaiért több hazai és külföldi fesztivál díját nyerte el. Balázs Béla-díjas (1984). F.Sz. Katrin (Brecht: Kurázsi mama); Vincéné (Sarkadi I.: Oszlopos Simeon).


NÉMETH SÁNDOR cimbalomművész


NITSOVITS TAMÁS válogatott vizilabdázó


PEGE ALADÁR nagybőgőművész


RÁKOS KATALIN színművésznő


SÁRKÖZI ANITA énekes

 

Iskolába járni márpedig jó! Talán furcsának tűnhet ez a kijelentés, de valóban így gondolom. MAI FEJJEL!

Az általános iskola évek alatt, hányszor, de hányszor nem volt kedvem felkelni, elindulni, matek órára készülni, cipelni a több kilós iskolatáskát stb.

Bár ez már mind a múlté, ez is az iskola része. Azt gondolom azonban, ennek ellenére iskolába járni jó! Nagyon szerettem az osztálytársaimat, tanáraimat, a sok kirándulást, iskolai versenyeket, táborokat, az első házibulit az osztálytársakkal. Sose felejtem el mennyi hasznos dolog kerül az ember fejébe, például: földrajz tanáromnak köszönhetően remekül eligazodom a térképen, tudom merre van észak-dél, s bár lehet, hogy mulatságos, de az életben is fontos. Itt szerettették meg velünk az olvasást, szép verseket, megtanultunk gondolkodni, a zene alapjait, szóval sok mindent, ami számomra fontos alap a mai élethez, életemhez.

Természetesen mi is megpróbáltuk kijátszani tanáraink éberségét. Hol sikeresen, de többnyire nem.

Ez egy közös játék, s bár a tanárok szigorúnak látszanak, a diákok felkészülnek vagy nem készülnek, egyet ne felejtsünk el. Egymásért vagyunk, s tanulás, tanítás csak így működhet, így lehet sikeres. S az iskolából kikerülve így lehetünk sikeresek a nagybetűs életben is. Ez az amit én sose felejtek el régi tanáraimnak megköszönni. 

Sárközi Anita


SÁRKÖZI GYULA az Operaház balettművésze

Sárközi Gyula Harangozó-díjas, Köztársasági Érdemérem Lovagkeresztjének kitüntetettje,

A Magyar Állami Operaház magántáncosa és balettmestere, A Madách Színház tánckarának művészeti vezetője,

A Madách Musical Tánciskola Alapfokú Művészeti Oktatási Intézményének művészeti vezetője, a KFKI Kamara balett művészeti vezetője, koreográfusa.

"A Bacsó Béla utcai Iskolához több fontos kapcsolódási pontom is van. Volt egy nagy szerelmem: Emőke néni. Első osztályos voltam, Ő volt a tanító nénim. Elhatároztam, hogy Emőke néni lesz a feleségem. Egyszer csalódottan láttam, hogy az iskola előtt egy fiatalember várta Őt. A férje volt! Így, hát az esküvőről lecsúsztam. Üzenem neki, hogy még most is szeretem!

Volt egy fantasztikus testnevelő tanárunk is: Kőhalmi Gyuszi bácsi. Ő volt az, aki a mozgást megszerettette velünk. Fantasztikus pedagógus volt a szó nemes értelmében, mint ahogy Emőke néni is.

Sárközi Gyula


SCHRANCZ BALÁZS labdarugó


 

1983 szeptemberében lettem 1. osztályos. Az iskolát már korábban is ismertem, hiszen itt tanított édesanyám, és a nővérem itt tanult. Testnevelés tagozatos osztályba jártam, "Gyula bá" (Kovács Gyula) volt a testnevelő tanár. Kiváló alapokat kaptam. A sport iránti szeretetet és tiszteletet itt tanultam meg.

Ma is aktívan sportolok, NB-I-es labdarúgó lettem. Jelenleg Cipruson játszom egy első osztályú csapatban.

Kívánom, hogy az iskola jelenlegi tanulói érjenek el szép sikereket a sportban, a tanulásban és majdani felnőtt életükben!

Schrancz Balázs


SEREGI LÁSZLÓ a Magyar Állami Operaház vezető koreográfusa

Kossuth díjas, Erkel Ferenc díjas érdemes és kiváló mûvész, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúval ékesített Zászlórendjének és az osztrák Nagyérdemrendnek tulajdonosa; a Magyar Állami Operaház örökös tagja és Mestermûvésze; a Magyar Táncmûvészek Szövetségének életmû díjasa

1940-44. között jártam szerelmetes iskolámba. Tehát az egyre vaduló háborús években. A feledés ellepi ezt a múltat, annak keserveit, bánatait, de azért egy pár napsugárka beragyogta ezt az égboltot. Vöõ István osztályfõnököm az egyik ilyen. "Pityunk", neveztük egymás közt.

Egy finom hölgy, Óberle Lajosné némettanárnõ gyakran idézett mondata is bevésõdött az emlékezetembe: "Ich weiss nicht was soll es bedeuten , dass ich so traurig bin." Vagy bevillan Rimavölgyi Dezsõ kézimunka tanár, Szilágyi Béla testnevelés tanár, Zsingor Károly igazgatóhelyettes emlékképe. De fõleg: Zsaskovszki József énektanár. Õ az egyetlen, akivel évtizedek múlva találkoztam az Operaházban. Az egyik balettemet nézte meg. Meghatódottan öleltük egymást: "Örülök, hogy ilyen sokra vitted!"

És egy kellemetlen epizód: egy új rendelet értelmében a Baross utca egyik fele továbbra is a "Német utcaiba" járhatott, az utca másik felén lakókat viszont átutasították a "Jázmin utcai" polgáriba.

Pokol volt az életünk.. Az akkori igazgató naponta bûntette a "Német utcaiakat". Végül elértük, hogy visszakerülhessünk az alma materbe, a finom és megszokott "testmelegbe".

De a háború közeledett, nem ismert irgalmat; szombatonként egy órakor felüvöltött az a sziréna, amely a Baross u. és a Német u. sarkán állott. Rohantunk a tanítás végén s rászorítottuk a fülünket az oszlopra: ki bírja tovább a hangözönt….

Hogy, hogy nem, csodával határos módon, beégett az agyamba az elsõ C osztály névsora!

Emlékül ideírom:

Bánhegyi
Berger
Berhát
Csicsai
Dombovári
Dózsa
Gecse
Gubogi
Hoffmann
Hofer
Huszár
Jóo

Kapeller
Kohn
Kovács
Leiward
Lepsics
Nyámádi
Oláh
Ország
Pálinkás
Sédai
Stern
Stern (ez a SEREGI)

Szalai
Szende
Varga
Weisz
Weisz 

Éljen a Német utcai Polgári iskola!


STENCZINGER CSILLA Losonczi téri Általános Iskola igazgatója

Manci, Ilonka, Mária néni, Imre, Gyuszi, Lexi bácsi... a Józsefváros legendás pedagógusai. A betűk szeretetét, a számok tiszteletét, kreativitást, emberséget tanultam tőlük.

Azóta a kapun a kilincset már nyújtózkodás nélkül fölérem, a folyosók is mintha szűkebbek lennének, de ha munkám a "Bacsóba" visszavisz, otthon érzem magam. Már tudom, hogy hajdani tanáraim, és mostani kollegáim nehéz munkája minden tiszteletet megérdemel!

Stenczinger Csilla


STRASSZER VILMOS karate országos bajnok


SURÁNYI GYÖRGY bankár (Nemzeti Bank)

Általános iskolai tanulmányait iskolánkban végezte. 1977-ben a Budapesti Közgazdasági Egyetemen szerzett diplomát, majd 1979-ben doktorált, 1986-ban Ph.D. fokozatot szerzett, 1996-ban pedig a BKE Dr. Habil fokozatát szerezte meg. 1977-1986 között a Pénzügykutatási Intézet munkatársa, osztályvezetõje, majd a Világbank (Washington D.C.) konzulense volt. 1988-1989 között a miniszterelnök elsõ helyettesének tanácsadója, a Világbank Kormányzó Tanácsában Magyarországot képviselõ kormányzó-helyettes. 1989-1990-ben az Országos Tervhivatal elnökhelyettese, majd 1991-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke, az IMF Kormányzó Tanácsában Magyarországot képviselõ kormányzó. 1992-tõl 1995-ig a CIB Bank vezérigazgatója. 1995-2001 között ismételten a Magyar Nemzeti Bank elnöke. 2001 májusától a Banca Intesa Group, Italy Közép-európai regionális igazgatója, a CIB Bank Igazgatóságának elnöke.

A Budapesti Közgazdasági Egyetem és a Central European University professzora.


SZÉCSI PÁL énekes, előadóművész, dalszerző, szövegíró

Szécsi Pál 1944. március 19-én született Budapesten. 1950-ben iskolánkban járta ki az első osztályt. Apja, Szécsi Ferenc (1905–1945) zsidó származású költő, nyelvész és író volt, aki a második világháború utolsó hónapjaiban halt meg. Szécsi Pál még egyéves sem volt ekkor.Az özvegyen maradt édesanya, Szemere Klára (1916–2004) a kisfiút és két testvérét nevelőszülőkhöz adta, majd 1956-ban Ausztrián át az Egyesült Államokba disszidált.

Igazán nagy sikert az olasz szerzemények Szécsi-féle adaptációi, hoztak majd a legnagyobb Szécsi-slágerek, s az ország könnyűzene-imádó közönsége a lábai előtt hevert. Az első ilyen olasz átültetés a Franco Battiato komponálta, 1969-ben Sanremóban 2. helyezéssel Sergio Endrigo által énekelt L’Arca di Noè (Noé bárkája), amelyet Szécsi Pál Kósza szél címen tett országszerte közkedvelt dallá. Hihetetlen népszerűségnek örvendett, magánéletében azonban sosem talált igazi társra- fantasztikus karrier ellenére mindvégig magányos maradt.

Számos külföldi szereplése volt, az NSZK-ban Paul Moro néven lemezei is jelentek meg.

Pályája csúcsán is még mindig fölfelé tartott szövegeket és zenét is szerzett (Ne félj, Nekem minden sikerül, Zenészballada stb.) tele volt újító ötletekkel vokálokat szervezett. Zenés színpadi darabokban lépett föl, harmonikus mozgásával kiváló ritmusérzékével ott is sikereket ért el. Kibédi Ervin, Rátonyi Róbert invitálta az Operettszínházba is.

Szécsi Pál dalai bársonyos nagyon szép egyedi orgánumú hangja, csak rá jellemző levegővétel, hangképzés, előadói stílusa révén, közel 42 év után is közkedvelt, őszinte érzelmeket sugárzó, nem giccses, nem avuló. Előadói, énekesi tevékenységének rendkívüli értékes jellemzője az igényesség: a tartalom a forma, a szöveg, a zene és az előadásmód tekintetében.

Szécsi Pál egyéniségének kiemelkedő jellemvonása, tehetsége, szép hangja mellett - kollégái munkatársai elmondása szerint is - a kiváló emberi tulajdonságai, a kedvessége, közvetlensége, szerénysége. Mindvégig szerény és közvetlen ember maradt.

Egyik híres slágere: << Meghallgatom >>


 

SZÉKELY ISTVÁN attasé


SZABÓ SÁNDORNÉ A tanítvány és a tanár

Szeretett kollégánk életének 69. évében, 2018.11.01-én elhunyt. Emlékét szeretettel őrizzük: kollégái és tanítványai.

"Egyik legkedvesebb tanárom Lengyel Feri bácsi volt, aki az egész jövőmet meghatározta. A matematika és a tanítás szeretetét Neki köszönhetem.

A Bacsóban tanultam meg tanítani. A sokféle érdeklődésű, tudásszintű és hátterű gyerek mind más módszert igényelt, ki játékosabbat, ki tudományosabbat. A gimnáziumban való tanításom során ma is hasznát veszem ennek."


SZULÁK ANDREA énekesnő, színésznő, műsorvezető

  "Én iskolám, köszönöm most neked, hogy az eljött életcsaták között, volt hozzám mindig víg üzeneted." (Ady Endre)

Szeretettel: Szulák Andrea


TABÁNYI MIHÁLY A harmonikakirály

 

Első nagy sikerét 1940-ben érte el, amikor megnyerte az Országos Harmonikaverseny első díját. Két évvel később a tangóharmonika királyává választották és még ebben az évben megnyerte a Tangóharmonika Olimpiászt. 1945 előtt főleg triókban lépett fel, többek között Cziffra Györggyel.

1950-ben elnyerte az ország legnépszerűbb jazz muzsikusa címet. Prágában, Karlovy Varyban, a Szovjetunióban és Európa számos országában és az Amerikai Egyesült Államokban muzsikált világhírű művészekkel koncertezett.

Díjai:

1942. Tangóharmonika Olimpiász

1995. Nemzetközi Líra-díj

1998. Albertirsa díszpolgára

2000. EMeRTon Életmű-díj

2006. A Magyar Köztársaság Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje

2006. Budapest díszpolgára


TÁTRAI VILMOS zenész

Hegedűtanulmányait a Nemzeti Zenedében kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Szerémi Gusztáv növendéke volt, ezt követően két évig Waldbauer Imrénél és Rados Dezsőnél végzett stúdiumokat.
1933-tól a Budapesti Hangversenyzenekar első hegedűse.
Tátrai Vilmos 1936-tól egy éven át a Buenos Aires-i Rádiózenekar vezetője volt, 1940-ben Ankarában dolgozott zenekarvezetőként.
1940-től 1944-ig a Budapest Székesfőváros Zenekara, 1945-46-ban a Rádiózenekar, 1946-tól pedig harminckét éven át a Fővárosi Zenekar (Állami Hangversenyzenekar, ma Nemzeti Filharmonikus Zenekar) koncertmestereként tevékenykedett.
1946-tól a Tátrai Vonósnégyes, 1957-től a Magyar Kamarazenekar alapítója és vezetője.
Tátrai Vilmos munkásságához fűződik mintegy kétszáz hanglemezfelvétel, hatvannál több magyar mű ősbemutatója, valamint számos külföldi zenedarab első előadása, illetőleg kottapublikációk, tanulmányok közzététele. Pályafutása során Európa szinte valamennyi országában, valamint Japánban is hangversenyezett.


VARGÁNÉ CSERNI ÉVA magyar bajnok tollaslabdázó

 


VERŐ JULI újságíró


VILÁGOS BEÁTA junior bajnok műkorcsolyázó

 


1973-1981-ig tanultam ebben az iskolában.

Ez időben Jégtáncosként 3 Országos Bajnokságot nyertem, a későbbiekben is I. és II. helyezéseim voltak. Versenytáncosként 7 versenyen indultam és nyertem meg.

1983-ban a Budapesti IBV-n 2. helyezést értem el.

A Testnevelési Egyetem Szakedzői Szakának elvégzése után edzőként kezdtem dolgozni és azóta is mint az MTK Jégtánc Vezetőedzője dolgozom. Tanítványaim több Országos Bajnokságot nyertek. 12 éve a Műjégpályán mint Utánpótlás-nevelő edző tanítok. 6 éve Szegeden is elindítottam egy jégtánc csapatot azóta már a Szegedi Csapatnál is vannak Országos Bajnokok.

Örülök és nagyon büszke vagyok, hogy ilyen iskolában tanulhattam ahol Meghatározó volt a jó Tanári Kollektíva. Kiváló alapokat kaptam az életre.

Szerettem tanáraimat, sok szépet és jót tanultam Tőlük.

Dobár Ica néni! Mezei Marika néni! Szívesen emlékszem az együtt töltött időre. Bencze Julika néninek köszönhetem az angol nyelv szeretetét.

Imádtam az akkori Úttörő életet, amelyet Szeberényi Judit néni vezetett.

Örömmel emlékszem vissza az úttörőtáborokra Káptalanfüreden és Zamárdiban. KÖSZÖNÖM a sok szeretetet és törődést, amit kaptam!

© 2024 - 8. Kerületi Németh László Általános Iskola - Honlapkészítés

Weboldalunk a hatékonyabb működés érdekében cookie-kat használ.Weboldalunk böngészésével ön beleegyezik, hogy számítógépén / mobil eszközén cookie-kat tároljunk. A cookie-khoz tartozó beállításokat a böngészőben lehet módosítani.További információ.

EU Cookie Directive Module Information